God is getrouw zijn plannen falen niet

[toespraak van ouderling Jan van Haeften, Martuskerk Amersfoort-Zuid, 30 maart 2008]

Haeften

Op zaterdag 30 juni vorig jaar werd in deze kerkzaal afscheid genomen van dominee Tjeerd de Boer en zijn vrouw Mieke.

De kerk van Pretoria Maranata had hem beroepen voor het werk op de zendingsvelden van Zuid Afrika.

Er waren moeiten, er was een vacature, Tjeerd had daar eerder gewerkt met veel enthousiasme, hij was er kort daarvoor al enkele maanden geweest ter ondersteuning, hij kende de taal en cultuur en niet in de laatste plaats: zijn hart lag er. Was er een andere predikant die meer dan hij voor deze vacature in aanmerking kwam? Het betreffende beroep kwam dus niet als een verrassing.

Toch realiseren zich betrokken partijen allereerst dat roepingen als deze van Godswege geduid moeten worden, dus ook deze. Dat vroeg om en leidde tot bezinning en gebed, eerst bij de kerk van Pretoria Maranata en na het uitbrengen van het beroep bij ds. De Boer en zijn vrouw. Mij dunkt een fase waarover niet te lichtvaardig gedacht moet worden.

Maar de uitkomst is bekend: na enige tijd kon ds. De Boer dankbaar, blij en verantwoord voor God dit beroep aannemen.

En dan volgen natuurlijk heel veel voorbereidingen; een verhuizing van Meppel naar Amersfoort is één, emigreren van Amersfoort naar Pretoria is toch van een andere orde. Visa aanvragen bij de ambassade, transport van goederen en natuurlijk het boeken van de vlucht. En ook allerlei arbeidsrechtelijke en verzekeringstechnische aspecten moesten geregeld worden. Hoe dan ook, uiteindelijk stond gepland: 10 augustus 2007, vertrek vanaf Schiphol naar Johannesburg.

747

10 augustus 2007 : Ds. De Boer lag op de operatietafel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht voor een ingrijpende en risicovolle operatie in zijn hoofd. Tijdens de voorbereiding voor het vertrek naar ZA werd hij ziek en na enige onzekerheid volgde de diagnose: een tumor in de hersenen; een operatie was noodzakelijk.

Het werd stil in de Maranatakerk, het werd stil in de Martuskerk, het werd stil in huize De Boer.

Hoe moest dit verstaan worden? Wat was Gods bedoeling? Waren de plannen dan toch niet verantwoord? In stilte laat God zich ontmoeten.

Veel vragen en onzekerheden drongen zich aan hem en anderen op. Wat dit voor ds. De Boer en zijn vrouw betekende en hoe hij hiermee omging hebben we voor een deel kunnen volgen via zijn website op internet.

Eén ding bleef onaangetast: zijn vertrouwen in Gods leiding.

Immers: God is getrouw, zijn plannen falen niet.

Wij zijn verantwoordelijk voor onze keuzes en beslissingen en dat zijn we ons zeker bewust wanneer deze betrekking hebben op onze werken binnen Gods koninkrijk. Maar ons leven lang zullen we moeten leren dat Hij regeert en dat Gods leiding meer is dan onze overwegingen, onze keuzes, hoe verantwoord en gelovig ook. Dat is niet altijd even eenvoudig te begrijpen en voor ons een mysterie, een geheimenis. En in voorkomende gevallen zal alleen het gelovige gebed om leiding van de Heilige Geest ons in de waarheid van Gods heilgeheimen leiden.

Zeker, wij zijn instrumenten in Gods hand, maar Hij is het zelf die Christus’ kerk bouwt: van land tot land en met vaste hand. Ds. De Boer gaat toch naar ZA.

Een gedachte over “God is getrouw zijn plannen falen niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s