Zending in Appingedam

Vanmorgen lang uitgeslapen. Vannacht waren we pas tegen enen thuis. Heen en weer van Amersfoort naar Appingedam, zo’n 200 km. Moe maar voldaan kwamen we terug.

Appingedam

De GKv in Appingedam kerkt in de voormalige synagoge. Een gebouw met een verhaal. Daar vertelden wij ons verhaal over de zending in Zuid-Afrika. De voorlichtingscommissie was er, met Renger Doornbos, Gert Drewes en Margreet Kremer. Zij vertelden over het totale plaatje en lieten een DVD over het werk in Nellmapius zien.

Zelf heb ik meer inhoudelijk gesproken over Opvoeden tot zelfstandigheid. Het mooie maar moeizame proces als mensen opnieuw geboren worden en geestelijk groeien. De ontwikkeling van een gemeente – eerst zendingsterrein, dan zelfstandige kerk – gaat  met groeistuipen gepaard. De moeite ligt bij hen maar ook bij ons. Loslaten is moeilijk.

Daarbij heb ik de vergelijking gemaakt met ouders die een kind moeten leren loslaten. Daarbij is het sleutelwoord vertrouwen. In je kind: is die oud en wijs genoeg? Maar ook in de Heer: die houdt van je kind en begiftigt hem / haar met gaven om als mondige mens eigen keuzes te maken.

Ouder_kind

Dat vertrouwen wordt ook gevraagd van zendelingen / zendingscommissies / zendende kerken / zendingsdeputaten in de omgang met nieuwe christenen en jonge kerken. Vertrouwen in Gods Geest die niet alleen aan ons gegeven is. Loslaten. Verantwoordelijkheid overdragen. Laat ze hun eigen fouten maken. Congo en Papua laten zien hoe moeilijk dat kan zijn. Ook in Zuid-Afrika gaat volwassen worden niet zonder pijn …

Het was een mooie avond. Appingedam nam project 740 voor z’n rekening. Mooi, zulk kerkvolk van bidden en betalen!

Grappig detail. In de Nellmapius DVD word ik voor dominee E.A. de Boer versleten. Ik ben wel eens vaker met Erik verwisseld. Wat een eer – voor … 🙂 Geen wonder ook. Het GKv handboek vermeldt niet minder dan 6 dominees De Boer. En daar sta ik niet eens meer bij. Ben ik nu al afgeschreven?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s