Khothatsong

Gisteren kreeg ik via de mail de nieuwsbrief van het Khothatsong Aids Committee. De naam Khothatsong betekent: plaats van vertroosting. Het is een project vanuit de VGKSA en de zending.

Red_ribbon Khothatsong heeft nog geen eigen website. Daarom geef ik hier wat dingen door uit de nieuwsbrief. Wie dat wil kan de nieuwsbrief aanvragen per e-mail bij Christine Hordijk in Pretoria. Giften kun je overmaken – nee, dat komt straks.

De nieuwsbrief bevat schokkende cijfers. Zoals dat bij aids in Afrika altijd gaat. Zo lees ik dat er 248 000 gezinnetjes in Zuid-Afrika zijn die door jonge kinderen op de been moeten worden gehouden … Wat Khothatsong doet is dus de bekende druppel op een gloeiende plaat. Maar die is er dan toch maar.

Het personeel in het hospice Ekukhuseleni Tsireletso heeft in 2007 met veel inzet en liefde 83 patiënten verzorgd. De meeste patiënten mochten aansterken door gevarieerd voedsel, goede verzorging en wat dies meer zij, en konden vervolgens naar huis terugkeren. Sommige patiënten werden voor een tweede, soms derde keer opgenomen en verzorgd. 26 patiënten zijn gestorven, wat niet alleen voor de familie, maar ook voor het personeel moeilijk te verwerken is.

48cu8870_2

Naast de zorg in het hospice is er de thuiszorg. Werkers bezoeken de mensen thuis, geven zorg en advies, verwijzen naar klinieken en medicijnen, geven geestelijke steun. Ook valt op dat er veel aandacht is voor voorlichting. Een dvd, een geplande website, info binnen en buiten de kerk. En zowel werkers als patixc3xabnten worden met de bijbel en met gebed geestelijk ondersteund.

Al die werkers moeten ook weer worden opgeleid en begeleid. De nieuwsbrief noemt met ere de naam van dr. Mary Kau (overleden in januari 2008). Ontroerend is het verhaal over het ongeluk dat Francina Kekana en Thembisile Mnisi overkwam.

Waar ik blij mee ben, is de samenwerking met Prisma, met CABSA en andere organisaties. Er gebeurt veel in Zuid-Afrika. Wij hoeven niet zelf het wiel uit te vinden.

Khothatsong is je steun waard. Dus daar gaat-ie: bankrekening 56.18.74.395 bij de ABN Amro in Zaltbommel, t.n.v. J.D. de Mooij.

Advertenties

Een gedachte over “Khothatsong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s