Beter door bidden?

Kun je genezen van aids door te bidden? De Living Waters Church in Malawi gelooft van wel. “We hebben hier mensen gehad die genezen zijn van aids dankzij de kracht van het gebed. Mensen die niet beter werden na gebed, ontbrak het aan geloof.”

LivingwatersDeze snel groeiende kerk in Malawi gelooft in de kracht van het gebed. De nadruk in hun uitzendingen op tv ligt op wonderbaarlijke gebedsgenezingen en verlossing uit de armoede. Hoewel de tv-dominees voorzichtig zijn met uitspraken over genezing van aids, raden zij hun kijkers regelmatig aan hun ene hand op het televisietoestel te leggen en de andere op hun zieke lichaamsdeel. Als een soort Uri Geller claimen ze zo het verloop van de ziekte te kunnen ombuigen.

Hun claims zijn omstreden, lees ik in de krant. De regering is ongerust over het optreden van deze gebedsgenezers. Ook de rooms-katholieke bisschoppen in Malawi keren zich openlijk tegen kerkelijke voorgangers die prat gaan op genezingen. “Aidspatiënten hebben onze hulp nodig. Het is onbijbels mensen te misleiden”, zei bisschop Joseph Bvumbwe.

Bishop_malawi

Deze bisschop kiest een andere benadering. “We houden de mensen voor dat zij geen stenen moeten gooien naar mensen die met hiv zijn besmet. We zijn allemaal tekortgeschoten in het verheerlijken van Gods naam. Aids- en hiv-patiënten zijn geen speciale zondaren.”  De kerk ontkent niet de boodschap van vergeving en genezing (Psalm 103) maar wel de overspannen claims.

Gilbert_momolaOntroerend is het verhaal van dominee Gilbert Momola (37) van de Evangelical Baptist Church. Hij verloor z’n eerste vrouw en een kind aan aids en is zelf hiv-positief. Hij weet dus waar het over gaat. Hij zegt:

“What I have discovered is that there are certain churches in Malawi that are still unwilling to embrace people like me. They keep preaching that those with AIDS are sinners or got HIV through promiscuity, which is wrong.

The mentality purporting those living with HIV/AIDS as sinners is slowly going away. There is still more work to be done though. We must stop looking at people living with HIV/AIDS as sinners and instead give them hope, compassion, care and love.

From the time I came out in the open to declare my status, people felt free to talk to me about their status. Even doctors at the local clinic refer those that are HIV-positive to me for spiritual counselling and moral support. We encourage each other to live positively and contribute to development endeavours in our areas.”

[klik hier voor het hele bericht]

Malawi heeft gebed nodig. Nou en of. En medicijnen. En voorlichting. En veel bijbels. Om Gods beloften te leren kennen. Levend water, inderdaad. Jezus zegt:

Wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft. (Johannes 4:13-14).

Malawi_bibles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s