Jan Gerrit Agema 1916-2008

Hij is dus toch geen 100 geworden … Gisteren kregen we bericht dat moruti Agema is overleden, 91 jaar oud.

De zending in Tshwane is al 17 jaar geleden overgedragen aan de VGK Pretoria. Maar Agema staat nog steeds vermeld in het GKv handboek onder Drachten.


GEMEENTE

Drachten-Oost 


Predikant

Naam

ds J.G. Agema

Geb. datum

25-06-1916

Straat

Ebenhaeser 301, Anna Wilsonstraat


Plaats

Villieria 0186 Pretoria Rep. Zuid-Afrika

Telefoon

09-27-12-3324995 

Loopbaan

Drachten (zendingsarbeid) 21-11-1950; Drachten-Zuid/Oost 01-01-1981; Emeritus 16-06-1984; Emeritus Drachten-Oost 01-01-1999.

Wat een loopbaan, om in handboek-termen te blijven. Een leven lang in de zending: contact met mensen, omgaan met andere culturen (Dayak en ‘Bantoe’), het goede nieuws over Jezus doorgeven en vieren. En als je dan bedenkt – hoe zeg ik het netjes – dat Agema niet sterk was in communicatie … inderdaad, wat een hindernisbaan.

Dia_0337

Ik heb een stukje met hem mee gelopen. Ik heb er gemengde gevoelens over.

  • Hoe enthousiast wij uit Aduard naar Drachten gingen, om het werk van Agema over te nemen. En ons gevoel van vervreemding, toen we hem aan het werk zagen. Moet dat zo? Is dit ploegen op rotsen of is het beroerd zaaiwerk (Marcus 4) ?
  • Agema’s conflict met Drachten toen hij – tegen de afspraken in – niet met emeritaat wilde gaan. Een trieste strijd waarbij classes en synodes hem telkens weer in het ongelijk stelden. Hoe een collega en voorganger veranderde in een pesterige dwarsligger.
  • Z’n eigen hoge roeping waarvoor alles en iedereen moest wijken … – “ik kan wel 100 worden, God geeft mij nog lang geen emeritaat! – … en dat niemand hem daarin wilde steunen.

Ik ervaar bij dit sterven gevoelens van verdriet, bitterheid, gekwetstheid, onmacht, schuld, pijn. Wat erg dat er in het werk van God altijd gedonder is. Het Paulus en Barnabas scenario, zeg maar (Handelingen 15). En de duivel lacht in z’n vuistje.

Dia_0342

Het is niet aan mij om over deze loopbaan te oordelen. Moruti Agema heeft de wedloop volbracht (2 Timoteus 4). Laten wij vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt en daarbij de blik gericht houden – niet op mensen maar – op Jezus (Hebreeën 12).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s