Ruimte voor jonge kerken

De situatie binnen de VGKSA is bijzonder. Zendingswerk wordt uitgevoerd op een steenworp afstand van bestaande gemeentes. Jonge kerken worden gesticht binnen een kerkverband met bestaande gereformeerde kerken. Pas bekeerde christenen naast doorgewinterde vrijgemaakte Nederlandse emigranten.

Dat roept vragen op. In Soshanguve zingen ze Lifela tsa Sione (Sionsliederen) en niet de psalmen, zeker niet op de Geneefse melodieën. In Mamelodi hebben ze geen tweede dienst met een catechismus-preek. In Nellmapius gaat iemand voor die niet door de classis geëxamineerd is. Kan dat zomaar? Het lijkt op meten met twee maten. En dat is het ook.

Womans_day_soshww

Uniek is de situatie in Zuid-Afrika niet. Ook in Nederland wordt meer dan voorheen aan gemeentestichting gedaan. In Amersfoort was ik zelf betrokken bij het ICF initiatief. In Amsterdam werken ze al jaren aan nieuwe gemeenten.

De classis Amsterdam kreeg uiteraard te maken met dezelfde vragen waar de VGKSA zending over moet nadenken. Bij voorbeeld deze: In welke richting ontwikkelen de ‘jonge kerken’ zich? In hoeverre kunnen / mogen / moeten nieuwe kerken er heel anders uitzien dan al jaren bestaande gemeenten? Wat vinden we onopgeefbaar wil je van gereformeerde kerken kunnen spreken?

Deze classis nam daarover in september 2007 een aantal interessante besluiten. Ik knip er iets uit wat mij aanspreekt:

Pionierswerk vraagt om vrijheid en ruimte. Het is niet goed wanneer elke stap eerst voor het kerkverband moet worden verantwoord. Tegelijk zullen pioniers graag open staan voor positief-kritisch meedenken. Dat beschermt je tegen solisme.

De culturele verschillen tussen gemeenten met leden die afstammen van generaties kerkmensen en gemeenten met voornamelijk nieuwkomers zijn soms dermate groot, dat het gewenst is om nieuwe gemeenten de ruimte te geven om in zaken van liturgie e.d. een eigen weg te kiezen, zo lang deze maar past bij een gereformeerde kerk.

De kwaliteit van de verkondiging, zeker in een zendingsgemeente, vraagt om goed voor hun taak berekende werkers. Binnen het kerkverband is de classis het instrument bij uitstek, dat hieraan kan meewerken.

De dag van de Heer is bij uitstek de dag om Hem te eren.

De wijsheid van het oude kerkorde-artikel over leerdiensten (catechismus-prediking) verdient nog altijd toepassing, al kan het – ” afhankelijk van de samenstelling van de gemeente-in-wording – ” zeker ook anders en op andere tijden worden vormgegeven.

Xx_kinderkoor

Ik pas de afgewogen uitspraken van de classis toe op de situatie in Zuid-Afrika.

 • de gemeente-in-wording zo mogelijk elke zondag in een eredienst samen te roepen, waarin de verschillende elementen, genoemd in zondag 38 HC, een plaats krijgen
 • daarnaast of op zondag of in de week ook samenkomsten te beleggen waarin systematisch de leer van de kerk aan de orde komt

Mamelodi hoeft niet per se naar een middagdienst toe …

 • er wat de te zingen liederen betreft op toe te zien dat ze voluit trouw zijn aan de heilige Schrift en de gereformeerde belijdenis

Laat Soshanguve maar lekker Lifela tsa Sione zingen …

 • de bediening van Woord en sacramenten op te dragen aan of een als gemeentestichter aangestelde dienaar van het Woord of anderen hiertoe mee door de classis geëxamineerden

Laat Phineas en Sam maar preken in Nellmapius, onder toezicht van moruti De Boer of een andere zendeling …

Een gedachte over “Ruimte voor jonge kerken

 1. Lieve papa,

  wat een mooi nieuws op de site.
  Wat ontzettend fijn dat u na een hele drukke woensdag ook nog naar de kerk kon! Wat moet dat fijn voor u zijn geweest.
  En dan al dat andere nieuws. Goed nieuws uit Amersfoort en het geweldige nieuws van Maranatha.
  We danken God voor alles wat jullie wordt gegeven.
  Liefs Annet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s