Swaziland sterft

In deze tijd kijk ik meer tv dan ik ooit gedaan heb. Zo keek ik gisteravond naar Eén Vandaag. Het ging over hiv / aids in Swaziland.

7002_1

Prinses Mabel zet zich actief in om aandacht te vragen voor aids en hiv in ontwikkelingslanden. Aan de vooravond van wereldaidsdag, zaterdag 1 december 2007, zagen we haar in Swaziland. Dat is het land met het hoogste percentage hiv-geïnfecteerden.

De levensverwachting in dit Afrikaanse land is in tien jaar tijd terug gelopen van 60 jaar tot iets meer dan 30 jaar.

Mabel was er samen met de Nederlandse aids-ambassadeur Paul Bekkers. Eén Vandaag vertelde dat het land zwaar getroffen is door de aids-epidemie.

De cijfers zijn schokkend; bijna de helft van de jonge vrouwen is geïnfecteerd met het hiv virus en 30% van de kinderen heeft één of beide ouders verloren. In het land heerst de noodtoestand nu er zoveel mensen doodgaan.

7003

Onvoorstelbare getallen. In dat kleine land (1,1 miljoen inwoners) zijn 220.000 mensen besmet met hiv / aids, 33,4% van alle volwassenen. In 2007 telde men 16.000 aids-doden en 63.000 aids-wezen.

Afschuwelijke verhalen. Dat meisje van 15 dat aan het hoofd van het gezin staat. Wie leert haar het leven? En als er een suikeroom komt die … Inderdaad: een duivels dilemma.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s