Gebed voor mensen in nood

Broeders en zusters, jongens en meisjes.

Stel je voor. Morgen kom je op school. En de juf vertelt dat er iets heel ergs is gebeurd. De moeder van iemand uit jouw klas is gestorven. Dat is erg. Je wordt er verdrietig van.

Stel je voor. Deze week hoor je op de tv dat er een vliegtuig is neergestort. Zo’n grote jumbo. Er zaten 400 mensen in. Die zijn allemaal omgekomen. Dat is erg. Wat een verdriet.

Maar stel je nou eens dit voor. Er storten in één keer 15 van die vliegtuigen neer. Dat is 15 maal 400 = 6000 doden. Dat is gewoon niet te bevatten. Wat een ramp.

747_1

Zo’n ramp is de ziekte aids. Het is gewoon niet te begrijpen.

En toch gebeurt het in Afrika. Daar sterven elke dag 6000 – zesduizend – mensen aan aids. Heel veel kinderen hebben door die vreselijke ziekte geen vader en moeder meer. Weeskinderen, zeggen we dan. En van alle mensen in een land als Zuid-Afrika is één op de vier hiv-positief. Dat wil zeggen: hij of zij is besmet en kan de ziekte aids krijgen.

Waarom noem ik die vreselijke cijfers?

Op 1 december is (was) het wereldaidsdag. Eenmaal per jaar staan we extra stil bij hiv en aids.

Maar, broeders en zusters, wat heeft dat voor zin?

Je wordt er alleen maar machteloos en moedeloos van.

Al die cijfers. Zesduizend doden per dag, dat is twee maal 11 september. Drie miljoen doden per jaar, dat is twaalf keer de tsunami van kerst 2004.

Wat moet ik met zulke getallen? Kunnen wij daar iets aan doen?

Op zoek naar een leespreek voor wereldaidsdag? Ik heb m’n periode van ziekte gebruikt om een preek over Psalm 80 (uit december 2005) te bewerken voor algemeen gebruik. Een gebed voor mensen in nood.

De preek is te vinden op de GKV site (klik hier). Je kunt de preek ook downloaden vanaf de site van de Martuskerk in Amersfoort-Zuid (klik hier).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s