Punt punt punt

Dinsdag 21 augustus. Een lange vermoeiende dag. Al die laatste gesprekken, controles en oefeningen. Vandaag mag ik naar huis. Na het afrondende gesprek. Over de uitslag, de vooruitzichten, de nabehandeling.

P1000416_2

Om half zeven is het zover. Wij zijn met z’n drieën. Erik is erbij, om me op te halen in de rolstoel. Zij zijn ook met z’n drieën. Marieke, de verpleegkundige. Eline Kurpershoek, de zaalarts. Peter Willems, de specialist. Hij doet het woord.

“Zal ik eens met het goede nieuws beginnen?”

De uitslag van het weefselonderzoek heeft is dat het een pilocytisch astrocytoom is. Een goedaardige tumor. Komt het meeste voor bij kinderen en jong volwassenen. Waarschijnlijk heeft dat gezwel er al jaren gezeten. Is rustig blijven groeien tot het vitale delen raakte. Daardoor begonnen jouw uitvalsverschijnselen.

Dat is werkelijk goed nieuws. Geen kanker. Maar …

Ik merk dat ik zit te wachten op het slechte nieuws: Helaas hebben we niet alles kunnen wegnemen. Je gaat nu een traject in van bestralingen … – Maar dat slechte nieuws komt niet.

We denken dat we alles hebben kunnen wegnemen. Natuurlijk kunnen we dat pas over een tijdje echt zeker weten. Je moet nog weer een MRI scan krijgen. Maar nabehandeling is niet nodig. Geen bestraling. Geen chemo. Je kunt gaan revalideren. Punt.

De ontslagbrief bevestigt het goede nieuws. Deze tumor is geheel verwijderd. Punt. Nabehandeling is niet nodig. Punt.

Punt_1

Thuis zoekt Mieke de moeilijke woorden op via hersentumor.eu. Ook daar staat het. De behandeling van dit type tumor bestaat uit operatie. Punt. Een nabehandeling is niet nodig. Punt.

Die nacht zit ik om een uur of drie op de rand van m’n bed. Het is dus waar. Ik ben weer thuis. De tumor is weggenomen. Geen kanker. Geen bestraling. Ik zal niet sterven maar leven en de daden van de Heer verhalen.

Direct merk ik hoe moeilijk het is de dankbaarheid vast te houden. Om half vijf slaap ik nog niet. Ga weg rotvlieg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s