Mamelodi Massacre 1985

In de voorbereiding van de verhuizing heb ik van de vliering ook m’n oude verslagen onder het stof vandaan gehaald. Ik lees ze met verbazing. Heb ik dat meegemaakt?

Uit rapport nr. 37 aan Drachten-zuid/oost:

De maand november ‘ 85 was een zeer bewogen maand voor de mensen in Mamelodi. En als de stad in opschudding is, gaat dat onze kleine gemeente niet voorbij.

Het begon al tijdens de weekwisseling van 9 en 10 november. Niet minder dan vier slachtoffers van relletjes werden toen begraven. Deze begrafenissen liepen uit op grote vechtpartijen met de politie. Daarbij is flink geschoten, niet alleen met traangas en rubberkogels, maar ook met scherp. Zes doden.

We hebben er op 10 november iets van gemerkt. Voordat de dienst in West begon, zagen we de begrafenisstoet voorbijtrekken. Tientallen bussen en auto’ s met daarbij honderden hardlopende jongelui, die schreeuwen en strijdliederen zingen. Een heel angstige ervaring.

Toen onze dienst bijna afgelopen was, keerde die stoet terug van de begraafplaats. Men trok toen naar het politiebureau, om de vrijlating te eisen van enkele studentenleiders die op zaterdag gearresteerd waren. Opnieuw: een heel angstige ervaring, zo’ n horde mensen, vechtend met de politie en het leger.

We hebben de dienst rustig kunnen beëindigen, waarna iedereen lopend naar huis gegaan is.

’s s Middags in Mamelodi-Oost waren er maar een paar kerkgangers. Gelet op de nog steeds dreigende situatie (men was juist bezig om vlak bij de Balebogeng-school het postkantoor in Mamelodi-Oost in brand te steken) zijn we toen maar naar huis gegaan, na een kort gebed.

Die hele naweek is het verder onrustig gebleven. Verschillende huizen van politiemensen zijn aangevallen, winkels in brand gestoken, en een kleine 150 mensen door de politie aangehouden. Onder hen de plaatselijke leiders van de COSAS (Congress of South African Students) en de voorzitter van MAYO (Mamelodi Youth Organization).

Kort daarna werden er beperkende maatregelen op de begrafenissen afgekondigd. Maximaal 50 mensen mogen de dienst en de nachtwake bijwonen. De begrafenisgangers moeten per auto of bus naar het kerkhof gaan en mogen daarbij niet van de kortste route afwijken. Begrijpelijke beperkingen, maar iedereen begrijpt dat de situatie daardoor nog meer gespannen werd.

Amandla_2

Toen werd voor donderdag 21 november een massale staking annex demonstratie aangekondigd. Niemand mocht naar het werk – iedereen moest zich naar de kantoren van de Administratieraad begeven. Eisen zouden onder andere zijn: verlaging van de huren, opheffing van de beperkende maatregelen. terugtrekking van politie en leger uit Mamelodi. De burgemeester, meneer Ndhlazi, zou gevraagd worden een optocht naar het politiebureau te leiden.

In de vroege morgen van die donderdag gingen de mensen van COSAS huis aan huis iedereen bevel geven om ‘vorentoe’ te gaan (d.w.z. naar de kantoren bij de poort van Mamelodi). Wie weigerde, werd aangerand. Taxi’ s en bussen werden leeggehaald, de inzittenden gedwongen om ook te gaan demonstreren. Bij het station werd eveneens iedereen tegengehouden. Zo kreeg men uiteindelijk rond de 50.000 demonstranten bij elkaar. Het merendeel wist echter nauwelijks waar het om ging.

Hoe het verder precies gegaan is, laat zich moeilijk achterhalen. Aan de ene kant bleken de burgemeester en de politie niet in staat de menigte te hanteren. Anderzijds zal er ook wel agressief door de mensen opgetreden zijn. In elk geval werd er met traangas geschoten (zonder waarschuwing?), waarna de menigte in paniek wegrende. In dat gewoel zijn verschillende mensen vertrapt.

Daarna stond de hele lokatie in brand. Ik kan u dat niet beschrijven: overal brandende barricades van vooral autobanden, aanvallen met benzinebommen op huizen en gezinnen van politiemensen, rondscheurende legerwagens waaruit op vluchtende mensen geschoten wordt. Verschrikkelijk.

Die donderdag zijn er minstens 14 doden gevallen. De dag daarop nog een paar (onder andere is een bus met benzinebommen aangevallen). Het totale aantal moet rond de 22 doden liggen.

Dat was uit de oude doos. Veel spannender kan het nu niet worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s